2013-01-31

Bohusläns museum gör det lokala kulturarvet tillgängligt på nätet


Nu finns delar av Bohusläns museums samlingar online. Det bohuslänska kulturarvet blir därmed tillgängligt för en bred allmänhet. Ta del av fotografier, föremål och konst insamlade under drygt 150 år. Välkommen till DigitaltMuseum!
År 1863 öppnade det första museet i lokaler på Kungsgatan 30 i Uddevalla. Därför känns det extra roligt att nu, 150 år senare, kunna presentera delar av våra samlingar över nätet i en dygnet-runt-öppen utställning, säger Anna-Lena Segestam Macfie, antikvarie på Bohusläns museum.
På DigitaltMuseum finns sedan mitten av januari drygt 100 000 fotografier och 20 000 föremål online från Bohusläns museum. Om inte det räcker kan man botanisera bland ytterligare 743 000 foton och föremål från bland annat Nordiska museet och Armémuseum. Den som är intresserad av Bohuslän kan också göra fynd i museer i andra delar av landet. Databasen utvecklas och fylls ständigt på genom nyförvärv och ny kunskap.

Var med och dela din kunskap med andra
Via DigitaltMuseum inbjuds användaren att delta och dela med sig av sina kunskaper genom att skriva i kommentarsfältet vid själva objektet. Museerna tar gärna emot kommentarer och ser den öppna databasen som ett sätt att fördjupa kunskapen om samlingarna och kontakten med brukarna av kulturarvet.
Som användare kan du också lägga upp egna mappar, göra egna små utställningar och skicka bilder vidare till andra sociala medier. Här finns mycket spännande att upptäcka, berättar Anna-Lena. Här kan vi också presentera föremål som inte är utställda på museet.
Under 2012 genomfördes ett stort arbete när Bohusläns museums foto- och föremålssamlingar flyttades till en ny databas och Digitalt museum är systemets användarvänliga ansikte utåt. Här presenteras hittills samlingar från 113 norska och 19 svenska museer.
Vad kan man hitta på DigitaltMuseum?
Sök en plats, en person, ett ämne, ett föremål. I fotosamlingen kan du hitta platser, miljöer och kanske en och annan släkting eller bekant dyker upp. Här finns flera porträttsamlingar, kulturhistoriskt intressanta foton av stad, kust, landsbygd från 1860-talet och framåt, arbetsliv och fritid och en stor
samling pressbilder.
I föremålssamlingarna kan du hitta föremål som berättar om de bohuslänska näringarna fiske, stenhuggeri, båtbyggeri och konservindustri, etnografiska föremål hitförda med fraktfarten, allmogeföremål och folkkonst, arbetskläder, lek, vardagsföremål och saker från vår egen tid. De konstnärer som finns representerade i samlingarna har i många fall varit knutna till Bohuslän.
Stort intresse från första början
På museet har föremål och fotografier katalogiserats av olika medarbetare under drygt 150 år. Mängden information och kvaliteten på uppgifter och föremålsfotografier varierar.
- Många gånger vet vi inte så mycket om ett motiv eller har knappa uppgifter om ett föremål. Nu hoppas vi kunna fylla på med både personliga berättelser och faktauppgifter med lokal anknytning, säger Anna-Lena.
Under året kommer ytterligare museer inom Västarvet publicera sina digitala samlingar på DigitaltMuseum och det betyder att fler föremål och foton från Västverige snart kommer att presenteras för allmänheten.
- Flera användare har redan hittat sidan och vi får in nya uppgifter hela tiden med namn på exempelvis personer, platser eller fartyg. Så småningom ska vi börja föra över det arkeologiska materialet och göra det tillgängligt. Men just nu fokuserar vi på fotografier, avslutar Anna-Lena.
Här hittar du Bohusläns museum på Digitalt Museum http://digitaltmuseum.se/info/owners/S-BM
För mer information:
Anna-Lena Segestam Macfie, Bohusläns museum
Tfn: 0522 – 65 65 28
Mobil: 073-707 24 95
Marie Johansson, Bohusläns museum
Tfn: 0522 – 65 65 80
Bohusläns museum är en mötesplats för historia och samtidskonst. Du hittar oss i centrala Uddevalla. Välkommen! www.bohuslansmuseum.se

Västarvet är Sveriges största förvaltning för natur- och kulturarv. Genom förebyggande och konsultativa insatser med fokus på kulturmiljö, naturvård, arkeologi, konservering och slöjd bevarar vi natur- och kulturarvet - men bedriver också ett framtidsinriktat utvecklingsarbete i hela Västra Götaland. //

2 kommentarer:

  1. Gunnar!
    Länken till Bohusläns museum längst ner fungerar ej 100%, länken har .sef istället för .se i slutet.

    Tack för en fin blogg för övrigt!

    Örjan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är länken fixad, Örjan.

      Radera