2008-05-17

Syttende mai


Ingen har väl missat att det är Syttende mai idag? Och en gång om året flaggar Bohusläns museum helnorskt för att hedra det gamla fäderneslandet.

Uddevalla var en norsk stad i 160 år, 1498 - 1658, så visst finns det anledning att fira Syttende mai. Men alla kanske inte vet varför norrmännen firar Syttende mai?

Norge hade varit ett dansk lydrike i mer än 400 år (visserligen då och då i union också med Sverige). I Napoleonkrigen valde Danmark att stå på Napoleons sida och det stod dem dyrt i traktatet i Kielfreden den 14 januari 1814.

Sverige hade under Jean Baptiste Bernadottes ledning krigat med de allierade mot Napoleon och skulle nu belönas genom att få Norge som tack för hjälpen (något förenklat). Detta retade upp norrmännen något oerhört och därför antog man den Syttende mai 1814 i Eidsvoll en egen grundlag. Till regent utsågs den danske arvprinsen Kristian Fredrik (sedermera Kristian III av Danmark).

Sverige och Bernadotte krävde att fredstraktatets villkor skulle fullföljas. För att sätta kraft bakom orden marscherade den 50 000 man starka svenska hären upp längs Västkusten till Uddevalla.

I handlanden Wennerbergs hus (västra flygeln av nuvarande Rådhuset) vid torget drogs riktlinjerna för anfallet mot Norge upp. Ett antal ministrar (i dag skulle vi säga diplomater) for i skytteltrafik mellan Uddevalla och Norge med olika bud från Bernadotte, som givetvis så lättvindigt som möjligt ville besegra norrmännen. Skytteldiplomatin vann ingen framgång utan i slutet av juli bestämde sig Bernadotte att anfalla.

I Sverige kallar vi det kriget för fälttåget mot Norge. Efter ett ganska kort krig hade Sverige besegrat Norge. Fredrikstens fästning i Halden höll ut längst och efter förhandlingar fick fästningsbesättningen under ordnade former lämna fästningen med sina vapen och standar.

Efter krigsslutet återvände Bernadotte till Uddevalla och där hölls senare te deumgudstjänst i Uddevalla kyrka. Och fredsklockorna från det provisoriska klocktornet i Uddevalla (staden var ju under återuppbyggande efter branden 1806) ringde in den fred som vi efter 194 år fortfarande har.

Efter striderna upphörande bildades unionen med Norge som i stort sett innebar att Norge fick behålla en reviderad version av grundlagen från den Syttende mai. Den svenske kungen Karl XIII blev kung även i Norge och efter hans död blev Karl IV Johan (dvs Bernadotte) kung i båda länderna. Och Oslos paradgata nummer ett är ju som alla vet Karl Johann (Karl Johanns gate) och där har det firats hela dagen lång i dag. Men vädret har varit det sämsta på 50 år enligt VG http://www.vg.no/nyheter/vaer/artikkel.php?artid=520321



Egendomligt nog har Uddevalla kommun inte flaggat norskt i dag. Möjligen en ren lapsus? Här har det i många år flaggats på Syttende mai.//

2 kommentarer:

  1. Gunnar!
    Var inte Bohuslän svenskt en kortare tid under Gustav Vasas regeringtid?

    // Åke

    SvaraRadera
  2. Du har så rätt! 1523 - 1532 var Norra Bohuslän, från Uddevalla och norrut svenskt. Så man kan ju lägga till nio år till Uddevallas norska tid, dvs då blir det 167 år. Gustav Vasa sålde sedan tillbaka landområdet till Danmark för 1200 rhenska gyllen.

    SvaraRadera